Η ανακάλυψη του πεπτιδίου μας
Μία ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών με επικεφαλή τον κορυφαίο επιστήμονα στον τομέα της βιολογικής μηχανικής Artur M. Cavaco-Paulo διεξήγαγαν λεπτομερή έρευνα πάνω στην σύνθεση γλυκοπρωτεϊνών στα επιθηλιακά κύτταρα των πνευμόνων. Ένα τμήμα της πρωτεΐνης D (SP-D) είχε την ξεχωριστή ικανότητα να διαχέεται μέσα στα λιπίδια (και στα εσωτερικά στρώματα της τρίχας) και να προσκολλάται πάνω στις δομικές πρωτεΐνες, όπως είναι η κερατίνη. Τότε χρησιμοποιώντας υδρόφιλες/υδρόφοβες ουσίες, προσπάθησε να βρει μία παρόμοια πρωτεΐνη στο ανθρώπινο γονιδίωμα κερατίνης και μάλιστα, αυτό το είδος πρωτεΐνης δούλεψε καλύτερα από το αντίστοιχο τμήμα της πρωτεΐνης SP-D.
Εμπνευσμένος από αυτήν την ανακάλυψη, ο καθηγητής Artur και η ομάδα του εξέτασαν λεπτομερώς όλες τις ιδιότητες και τις δράσεις των ενεργών πρωτεϊνών που υπάρχουν στο ανθρώπινο γονιδίωμα κερατίνης, για να ταυτίσουν όλα τα πρωτεϊνικά μόρια με μεγάλο αριθμό κυστεϊνών που θα μπορούσαν να ενωθούν με τις πρωτεΐνες κερατίνης (KAP) που υπάρχουν στα μαλλιά μας. Οι πρωτεΐνες κερατίνης είναι πολύ σημαντικές για τα μαλλιά, καθώς αυτές είναι υπεύθυνες για την ενδυνάμωση και την ελαστικότητα των μαλλιών χάρη στους δεσμούς που δημιουργούν με τα ενδιάμεσα ινίδια κερατίνης (KIF) και τις πολυπεπτιδικές αλυσίδες των πρωτεϊνών κερατίνης KAP1/KAP II.
Μετά από μία λεπτομερή έρευνα, η οποία διήρκησε μερικά χρόνια, η ακολουθία K18Peptide™ αναπτύχθηκε και πατενταρίστηκε – είναι η πιο μακριά αλυσίδα πεπτιδίου που μπορεί να εισχωρήσει στον φλοιό της τρίχας επανασυνδέοντας τις πολυπεπτιδικές αλυσίδες, που είχαν καταστραφεί εξαιτίας των αλκαλικών και των χημικών εργασιών, χάρη στη θειόλη που περιέχει το Κ18 πεπτίδιο επανασυνδέοντας ταυτόχρονα και τους σπασμένους δισουλφιδικούς δεσμούς που μπορεί να υπάρχουν σε αυτή τη μοριακή αλυσίδα.